vochtproblemen schoorsteen

Schoorstenen en schoorstenen worden vaak onderworpen aan intense cycli van warm en koud. Bij schoorstenen die openstaan voor de elementen, kunnen defecten zoals vocht ontstaan in gebruikte of overtollige schoorstenen. Dit kan het gevolg zijn van vocht en sulfaten die samen zwakke zuren vormen die kalk, mortelvoegen en metselwerk aantasten. Of het kan zijn dat het vochtgehalte in een schoorsteen is toegenomen doordat een uiteinde is afgedicht. De belangrijkste oorzaken van vocht in schoorstenen zijn echter regen, condensatie of zoutvervuiling.

Lees meer over het oplossen van vochtproblemen op www.vochtproblemen.vlaanderen

Regen kan in het schoorsteenkanaal terechtkomen als de schoorsteenpotten niet afgedekt zijn, rond defecte loden gootstukken of door de wand van de schoorsteenmantel.
Condensatieproblemen komen vaker voor in schoorstenen die in gebruik blijven, omdat er bij verbranding van brandstof waterdamp ontstaat.
Ook zoutvervuiling in het pleisterwerk van een muur kan vocht veroorzaken. Dit komt vaker voor in oudere schoorstenen en kan het gevolg zijn van kolen die eerder in de open haard zijn verbrand. Kolen bevatten zoutmineralen zoals nitraten, chloriden en sulfaten die van het metselwerk naar de muurpleister kunnen migreren. Deze vochtige plekken kunnen vaak verergeren als het weer het toelaat.

 

De oorzaak van een vochtige schoorsteen opsporen

Het is de moeite waard om te proberen vast te stellen wat de bron van het vocht zou kunnen zijn, zodat de oorzaak kan worden geïdentificeerd en behandeld. Dingen om veilig te controleren, en met de juiste hulp, omvatten:

Schoorsteenstapel – is het open of afgedekt? Als de schoorsteen een open dak heeft, kan er vocht in de schoorsteen terechtkomen, dat naar de bodem van de schoorsteen gaat. Vocht rond dit gebied of in het metselwerk is een verklikker. Als de schoorsteen is afgedekt, zorg er dan voor dat deze een goed geventileerde kap of kap heeft, zodat er geen vocht in de schoorsteen kan komen.
Mortel – als de mortel rond de schoorsteen is gebarsten of splitst, kan er water in de schoorsteenborst komen.
Loodgoten, dakpannen en zolderruimte – het loden gootstuk op uw dak, waar het een muur of de schoorsteenstapel ontmoet, moet worden gecontroleerd om te zien of het uit elkaar valt of gebarsten is. Ook beschadigde dakpannen kunnen problemen veroorzaken. Kijk ook in uw loftruimte om te zien of er tekenen van lichtinval zijn of dat er een lek is.
Dakgoten – Dakgoten die geblokkeerd zijn, zorgen ervoor dat regenwater wordt opgevangen en kunnen vocht in uw schoorsteen veroorzaken. Dit komt omdat het water door een muur naar beneden wordt geduwd en in eventuele mortierscheuren sijpelt.
Vochtbestendig parcours – Kijk of uw schoorsteenborst een vochtbestendig parcours heeft. Dit is een laag leisteen of plastic een paar centimeter boven de grond, sommige oudere eigendommen werden zonder deze gebouwd.

Hoe maak je je schoorsteen vochtdicht

Zodra u de waarschijnlijke oorzaak van vocht in uw schoorsteen hebt geïdentificeerd, kan deze worden gerepareerd. Vochtwerende middelen, ontvochtigers en anti-schimmelverf kunnen een vochtig probleem in uw schoorsteen tijdelijk tegengaan, maar vaak biedt het geen permanente oplossing. Het Schrijver Systeem is echter een effectievere en milieuvriendelijkere oplossing dan de traditionele vochtwering en heeft een levenslange garantie.

Het systeem wordt geïnstalleerd door gespecialiseerde technici en maakt gebruik van natuurlijke ventilatie om de luchtvochtigheid te verlagen en vocht te voorkomen. Deze vakmensen installeren een serie kleine, handgemaakte elementen die aan de buitenzijde van uw woning worden bevestigd. Deze zorgen ervoor dat droge lucht van buitenaf in de elementen kan stromen, waardoor de temperatuur daalt en er een ‘koudebrug’ ontstaat. Hierdoor wordt vocht uit de wand binnenin het element afgezet en wordt het vocht naar buiten getransporteerd.